NL-Ecran solaire pour peau

Zonnecrème

Het belang van zonnecrème:
Zonnecrème is een plaatselijk gezondheids- en welzijnsproduct dat uw huid beschermt tegen de ultraviolette (UV) stralen van de zon. Het is doeltreffend wanneer het een SPF van minstens 30 heeft (aanbevolen door de American Academy of Dermatologists).



Deze SPF is een numerieke schatting van hoe goed een product uw huid beschermt tegen ultraviolette B-straling (UVB). Het is de verhouding tussen de tijd die ultraviolette stralen nodig hebben om een zonnebrand met of zonder zonnebrandcrème te veroorzaken. Een SPF van 30 betekent dat u 30 keer langer in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Het geeft ook aan welk percentage UVB-stralen wordt geblokkeerd: een SPF van 15 blokkeert 93% en een SPF van 30 blokkeert 96,7%. Dus je kunt de indexen niet over elkaar leggen.

De zonnecrème moet ook een breed spectrum hebben om uw huid te beschermen tegen zowel UVB-stralen als ultraviolette A-stralen (UVA) van de zon.

Hoewel UVB-stralen meer in verband worden gebracht met huidkanker, kunnen UVA-stralen uw huid nog steeds beschadigen en diep doordringen in de lagen van uw huid om rimpels te versnellen. Daarom is een breedspectrum zonnecrème een betere bescherming tegen de zon.

 



Zonnecrème beschermt tegen UV-stralen door een barrière op uw huid te vormen om de absorptie van UV-stralen te voorkomen

Er zijn twee soorten zonneschermen die je kunt kopen:

  • Chemische zonnefilters binden zich aan de huid, absorberen UV-stralen en zetten ze om in warmte
  • Fysische of minerale blockers – alias zinkoxide en titaniumdioxide – zijn als een force shield. Zij bedekken de huid en de UV-straling wordt door de zonnefilterdeeltjes weerkaatst. Deze laten meestal een wit spoor op de huid achter als ze niet getint zijn.

U kunt kiezen tussen de twee soorten zonnebrandcrème, maar als u een fysische zonnebrandcrème kiest, zoek dan die met een minimumconcentratie van 10% zinkoxide om een breedspectrumdekking te krijgen.

Om doeltreffend te zijn, moet de zonnecrème om de twee uur opnieuw worden aangebracht. Voor degenen die make-up dragen, zijn er sprayzonnebrandcrèmes beschikbaar die zeer praktisch zijn.

Zorg er echter voor dat u titaniumdioxide, en in mindere mate zinkoxide, in de aerosol- of sprayversies van minerale zonnefilters niet inademt. Omdat ze de longen kunnen beschadigen.

Wat advies

Er is geen bewijs dat zonnecrème slecht is voor de gezondheid. Hoewel uit een onderzoek van de FDA in 2020 is gebleken dat het lichaam bepaalde chemicaliën van sommige zonnefilters kan absorberen, is niet bewezen dat dit nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid.
Uit deze FDA-studie, die in 2020 in JAMA werd gepubliceerd, bleek dat het lichaam ongewoon hoge niveaus absorbeert van bepaalde actieve ingrediënten die gebruikelijk zijn in chemische zonnefilters. Deze ingrediënten zijn avobenzone, oxybenzone, octocrylene, homosalate, octisalate en octinoxate.

Er is geen bewijs dat zonnebrandcrème slecht is voor de gezondheid. Hoewel uit een onderzoek van de FDA in 2020 is gebleken dat het lichaam bepaalde chemische stoffen uit sommige zonnefilters kan absorberen, is niet bewezen dat dit nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid.

Uit deze FDA-studie, die in 2020 in JAMA werd gepubliceerd, bleek dat het lichaam ongewoon hoge niveaus absorbeert van bepaalde actieve ingrediënten die gebruikelijk zijn in chemische zonnefilters. Deze ingrediënten zijn avobenzone, oxybenzone, octocrylene, homosalate, octisalate en octinoxate.
Er zijn echter aanwijzingen dat het niet beschermen tegen de UV-stralen van de zon het risico op verschillende vormen van huidkanker kan verhogen.

Het maakt niet uit of het een incidentele hoge dosis is of slechts een leven lang matige blootstelling aan de zon. Beide beschadigen je huidcellen en verhogen het risico op kanker. U kunt gewoon een ander soort huidkanker krijgen, afhankelijk van uw omstandigheden.

Schade door de zon stapelt zich in de loop van de tijd op en is onomkeerbaar, daarom is het zo belangrijk om er een gewoonte van te maken zonnecrème te dragen.

De blootstelling aan de zon die we in onze twintiger, dertiger en veertiger jaren oplopen, zal pas 20 jaar later gevolgen hebben, zowel op het gebied van veroudering als van huidkanker.

Er is geen bewijs dat minerale zonnefilters sterk in de huid doordringen, waardoor ze een veilig alternatief zijn voor wie zich zorgen maakt over de ingrediënten in chemische zonnefilters.

Als u zich zorgen maakt over zonnefilters, bespreek dit dan met uw dermatoloog.


Blootstelling aan de zon is essentieel voor ons lichaam om vitamine D aan te maken, zonder welke normale groei onmogelijk is voor onze kinderen, en zonder welke onze botten en tanden verslechteren. Het is deze vitamine die de absorptie van calcium en de fixatie ervan op onze beenderen mogelijk maakt, en een goede absorptie van fosfor door onze darmen. Een gebrek aan vitamine D kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het zit in de voeding, maar dagelijkse blootstelling aan UVB-stralen is noodzakelijk voor de omzetting ervan door ons lichaam.

Een kwartier blootstelling per dag zonder bescherming tegen de zon wordt aanbevolen voor lichte huiden, meer voor donkere huiden en zwarte huiden waarvoor de aanbevolen verhouding kan worden vermenigvuldigd met maximaal 20, afhankelijk van de persoon. Deze dagelijkse blootstelling wordt aanbevolen zonder zonnebril, die valse informatie naar onze hersenen zendt en verhindert dat zij de in de atmosfeer aanwezige UV-stralen kwantificeren. Dit blokkeert het proces van vitamine D synthese. In plaats daarvan kan een vizier of een hoed met een brede rand worden gebruikt.

Er zij op gewezen dat kunstmatige bruining in UV-cabines geen synthese van vitamine D door het menselijk lichaam mogelijk maakt.

  1. Smeer u om de twee uur in met zonnecrème wanneer u aan direct zonlicht wordt blootgesteld.
  2. Vermijd direct zonlicht tijdens de piekuren, meestal van 10.00 tot 14.00 uur. (de piekuren kunnen variëren naargelang van uw locatie en de tijd van het jaar)
  3. Draag een breedgerande hoed met een diameter van ten minste vijf centimeter.
  4. Draag een zonnebril met wijde glazen om zonnebrand te voorkomen.
  5. Breng zonnecrème aan op uw gezicht, hals, borst en handen

Zonnecrème is essentieel. Dit wordt vaak in twijfel getrokken, vooral tijdens de koudere, grijzere maanden van het jaar en op dagen dat de zon zich verbergt. Maar één ding dat u moet weten is dat de behoefte aan SPF reëel is, ongeacht het weer, het seizoen of de temperatuur.

De zon is de nummer één oorzaak van rimpels, tientallen studies hebben de impact ervan aangetoond. Ongeacht uw huidskleur voorkomt het gebruik van zonnebrandcrème het hele jaar door schade aan de huid door UV-stralen en minimaliseert u het risico op huidkanker en vroegtijdige veroudering. Bovendien kunnen de zonnestralen nog steeds doordringen op bewolkte dagen, wanneer het koud is en regent, en zelfs door ramen.

Glazen ramen filteren UVB-stralen, maar UVA-stralen kunnen er nog doorheen dringen, wat schadelijk is voor uw huid. UVA-stralen dringen in feite dieper door in de huid en zijn daarom schadelijker dan UVB-stralen. UVA-stralen veroorzaken namelijk hyperpigmentatie, huidkanker en vroegtijdige veroudering. Dit alles wil zeggen dat zelfs als u van plan bent een hele dag binnenshuis door te brengen, het noodzakelijk is uw huidverzorgingsroutine aan te vullen met een laatste laag SPF.

Als algemene regel raden de medische deskundigen van Johns Hopkins aan om de zonnecrème om de twee uur opnieuw aan te brengen. Dat gezegd hebbende, als u binnen en uit de buurt van ramen bent, is het minder nodig om u opnieuw in te smeren.

Niet alle zonnefilters beschermen tegen blauw licht, d.w.z. licht dat afkomstig is van beeldschermen (telefoon, laptop of TV), maar de zonnefilters met zinkoxide en/of titaniumdioxide wel. Volgens een klinisch onderzoek dat in het British Journal of Dermatology werd gepubliceerd, ontdekten onderzoekers dat zonnefilters met microfijn titaniumdioxide aanzienlijk meer bescherming tegen UVA en blauw licht boden dan de andere SPF’s in het onderzoek.

Zoals elke crème kan zonnecrème bederven en kunnen de ingrediënten afbreken, waardoor een waterige consistentie ontstaat. En naarmate de ingrediënten afbreken, worden ook de zonnebeschermingseigenschappen minder effectief, waardoor de integriteit van het product in gevaar komt en u wordt blootgesteld aan ernstige zonneschade.

Juiste opslag is ook belangrijk. Warmte en vochtigheid versnellen ook de degradatie van zonnebrandcrème, dus zorg ervoor dat u het bij een koelere temperatuur of kamertemperatuur bewaart (in de auto bewaren is dus niet ideaal).
 
Zonnecrème vervalt en u kunt dit zien aan de vervaldatum of aan een verandering in de consistentie of geur. In geval van twijfel, gooi het weg. Net zoals je zou doen met andere vrij verkrijgbare of voorgeschreven medicijnen, of zelfs bederfelijk voedsel.