NL-Vitamine D

Vitamine D

Soort ingrediëntVitamine
Beschikbare vormenOrale supplementen voor de gebrekkigen, topische voorgeschreven medicijnen, oliën en vochtinbrengers.
OorsprongVitamine D is een in vet oplosbare vitamine en een van de meest kritische vitaminen voor de biologische functie. Onze huid is een belangrijk natuurlijk reservoir voor de productie ervan, die door de synthese van UV-licht op gang wordt gebracht. Onze darmen (via de voeding) en onze huid (via het zonlicht) zijn de twee belangrijkste bronnen van vitamine D, die in twee vormen wordt aangemaakt: vitamine D3 in de huid en D2 en D3 in de darmen – die beide door onze nieren verder worden gewijzigd. Verrijkte voedingsmiddelen zoals melk, zalm, eieren en paddestoelen zijn uitstekende voedingsbronnen van vitamine D.
Belangrijkste voordelenKalmeert ontstekingen, beschermt de huid en verbetert de celvernieuwing.
EigenschappenDe belangrijkste functie van vitamine D is het handhaven van de calciumbalans in ons lichaam, maar het heeft ook functies ver daarbuiten, bijvoorbeeld de rol die het speelt in de gezondheid van de huid. Het belangrijkste praktische gebruik van vitamine D in de huid tot op heden is als een milde tot matige ontstekingsremmer, die klinisch wordt gebruikt als crème bij de behandeling van aandoeningen als psoriasis, eczeem en vitiligo.
DoelpubliekIedereen die een tekort heeft, moet een vitamine D-supplement nemen.
FrequentieVoor uitwendig gebruik kan het geen kwaad het dagelijks te gebruiken.
CombinatieGoed te combineren met andere antioxidant vitaminen, groeifactoren of retinoïden.
Ontkoppeling/ Contra- indicatieTopische vitamine D kan niet worden gecombineerd met hydroxyzuren, zoals glycolzuur of salicylzuur, omdat de zure pH het inactiveert.
BijwerkingenVitamine D is over het algemeen veilig voor dagelijks gebruik, maar zoals elk huidverzorgingsproduct kan het irritatie veroorzaken, of de poriën van de acne-gevoelige huid verstoppen als het wordt aangebracht als een olie.
GebruikVoor door de zon gestimuleerde vitamine D is bescherming tegen de zon essentieel, evenals een beperking van de blootstelling tot 10-15 minuten per dag en een beperking van de hoeveelheid huid die wordt blootgesteld. Het is mogelijk om voldoende vitamine D van de zon binnen te krijgen en jezelf toch te beschermen tegen huidkanker. Dat komt omdat ons lichaam van nature vitamine D aanmaakt als reactie op blootstelling aan de zon. De hoeveelheid die je nodig hebt om voldoende vitamine D aan te maken is echter vrij klein. In feite is toevallige blootstelling aan de zon, zelfs wanneer u zonnebrandcrème draagt, al genoeg.